Προμήθεια, ποιοτικός έλεγχος, συντήρηση και αποθήκευση πρώτων υλών εδεσμάτων
- ελέγχουν την επάρκεια των κατάλληλων πρώτων υλών για την παρασκευή των εδεσμάτων σε συνεργασία με τον/την υπεύθυνο/η τροφοδοσίας και τον/την ιδιοκτήτη/διευθυντή της επισιτιστικής μονάδας
- οργανώνουν την προμήθεια των απαραίτητων σε ποσότητα και των κατάλληλων σε ποιότητα πρώτων υλών
- παραγγέλνουν τις πρώτες ύλες στους προμηθευτές προγραμματίζοντας βάσει ενδεδειγμένων κριτηρίων το χρονικό διάστημα παραλαβής τους
- παραλαμβάνουν τις πρώτες ύλες και να ελέγχουν την ποιότητα και την ποσότητά τους σύμφωνα με τις παραγγελίες
- επιμελούνται την ασφαλή αποθήκευση των πρώτων υλών, σύμφωνα με τους κανόνες υγιεινής και ασφάλειας
Σύνθεση και παρουσίαση εδεσματολογίου (μενού)
- συντάσσουν το εδεσματολόγιο (μενού) της επισιτιστικής μονάδας σε συνεργασία με τον/την εστίαρχο (maitre), τον/την Food and Beverage Manager και τον ιδιοκτήτη/Διευθυντή της
- επιμελούνται τον κατάλογο παρουσίασης (κάρτα) του εδεσματολογίου (μενού) σε συνεργασία με τον/την εστίαρχο (maitre) και τον/την Food and Beverage Manager
- επιλέγουν τον τρόπο παρασκευής των εδεσμάτων του μενού, ελέγχοντας τις συνταγές και εκτελώντας απαραίτητες δοκιμές
- υπολογίζουν τις κατάλληλες ποσότητες πρώτων υλών για την παρασκευή των εδεσμάτων με βάση τις συνταγές, τις κρατήσεις της ημέρας και άλλα κριτήρια που διαμορφώνουν την κίνηση της ημέρας
- οργανώνουν το χρονοδιάγραμμα εκτέλεσης ενεργειών για την παρασκευή των εδεσμάτων σύμφωνα με την κίνηση της ημέρας και τον χρόνο παραλαβής της παραγγελίας
Παρασκευή και παράθεση εδεσμάτων
- προετοιμάζουν και να συγκεντρώνουν τις πρώτες ύλες για την παρασκευή των εδεσμάτων με βάση τις συνταγές
- επεξεργάζονται τις πρώτες ύλες και να παρασκευάζουν τα εδέσματα σύμφωνα με τις συνταγές, τις τυχόν προτιμήσεις του πελάτη και τηρώντας τους κανόνες υγιεινής και ασφάλειας
- συνεργάζονται με το υπόλοιπο προσωπικό της κουζίνας και να καθοδηγούν αναλυτικά τους βοηθούς τους για την παρασκευή των εδεσμάτων
Διακόσμηση και παρουσίαση εδεσμάτων
- οργανώνουν τη σειρά παράθεσης των εδεσμάτων με σκοπό τη βελτίωση της τελικής εικόνας του μενού και τη μεγιστοποίηση της γαστρονομικής ικανοποίησης του πελάτη
- παραθέτουν τα εδέσματα στα κατάλληλα σκεύη σύμφωνα με τους ενδεδειγμένους κανόνες
- ενεργούν για την παράδοση των εδεσμάτων σύμφωνα με ενδεδειγμένες διαδικασίες της μονάδας
- ελέγχουν και να επιμελούνται τη διακόσμηση και παρουσίαση των εδεσμάτων κατά την παράθεση
- διασφαλίζουν την αποθήκευση των πρώτων υλών που δεν χρησιμοποιήθηκαν σύμφωνα με τους κανόνες υγιεινής και ασφάλειας
- φροντίζουν για την καθαριότητα των σκευών σύμφωνα με τους κανόνες υγιεινής και ασφάλειας
- ελέγχουν τη λειτουργία των μηχανικών μέσων της κουζίνας και να ενημερώνουν τον υπεύθυνο συντήρησης όταν απαιτείται
Οργάνωση και διοίκηση της κουζίνας
- συντάσσουν το πρόγραμμα εργασίας και ανάπαυσης του προσωπικού της κουζίνας σε συνεργασία με τον/την ιδιοκτήτη/διευθυντή της επισιτιστικής μονάδας
- παρουσιάζουν στο προσωπικό της κουζίνας τους τρόπους εκτέλεσης των συνταγών και να το εκπαιδεύουν σχετικά
- εποπτεύουν το προσωπικό της κουζίνας συντονίζοντας την ορθή εκτέλεση των οδηγιών, • καταμερίζουν και να διανέμουν τα πόστα εργασίας δίνοντας αναλυτικές οδηγίες για την ορθή εκτέλεση των εργασιών
- συμμετέχουν στην πρόσληψη του προσωπικού της κουζίνας σε συνεργασία με τον/την υπεύθυνο/η της επιχείρησης ή/και τον/την υπεύθυνο/η προσωπικού
- διασφαλίζουν την αποθήκευση των πρώτων υλών που δεν χρησιμοποιήθηκαν σύμφωνα με τους κανόνες υγιεινής και ασφάλειας
- φροντίζουν για την καθαριότητα των σκευών σύμφωνα με τους κανόνες υγιεινής και ασφάλειας
- ελέγχουν τη λειτουργία των μηχανικών μέσων της κουζίνας και να ενημερώνουν τον/την υπεύθυνο/η συντήρησης όταν απαιτείται