Τα τελευταία χρόνια η αλματώδης ανάπτυξη της τεχνολογίας έχει οδηγήσει σε αξιοσημείωτη βελτίωση της ποιότητας των τροφίμων. Αρμόδιο για τη διασφάλιση της είναι το «Στέλεχος Τεχνολογίας και Ελέγχου Τροφίμων και Ποτών». Ο απόφοιτος της ειδικότητας αυτής, συμμετέχει ενεργά και παρεμβαίνει στην παραγωγική διαδικασία χρησιμοποιώντας τον κατάλληλο εξοπλισμό, ώστε να παρασκευάζει τρόφιμα ασφαλή και υγιεινά. Η δράση του ξεκινά από τις πρώτες ύλες και ολοκληρώνεται στον ποιοτικό έλεγχο του τελικού προϊόντος. Σαν ενεργό μέλος ωστόσο της διαδικασίας αυτής συμμετέχει και στο σχεδιασμό και την προώθηση τους καθιστώντας έτσι το επάγγελμα αυτό εξαιρετικά σημαντικό στη σύγχρονη εποχή.