Αρτοποιός-Ζαχαροπλάστης

Από το να πλάθεις κουλουράκια, μέχρι να κάνεις την έμπνευσή σου τέχνη!

Τίτλος Σπουδών: Τεχνικός Αρτοποιίας – Ζαχαροπλαστικής
Διάρκεια: 2 Έτη
Περίοδος Εγγραφών: Σε Εξέλιξη
Έναρξη: Οκτώβριος & Φεβρουάριος

Περιγραφή

Ο «Τεχνικός αρτοποιίας – ζαχαροπλαστικής» είναι υπεύθυνος για την προετοιμασία, το μαγείρεμα και την παρουσίαση των επιδορπίων, των γλυκών και των ειδών αρτοποιίας. Είναι εργαζόμενοι του τομέα της γαστρονομίας που μπορούν να παρασκευάζουν και να παρουσιάζουν προϊόντα ζαχαροπλαστικής – αρτοποιίας, συνήθως σε επαγγελματικό περιβάλλον.
Ο «Τεχνικός αρτοποιίας– ζαχαροπλαστικής» είναι ο επαγγελματίας, ο οποίος γνωρίζοντας την αρτοποιητική και ζαχαροπλαστική τέχνη, στοιχεία μαγειρικής καθώς και στοιχεία τροφογνωσίας και υγιεινής, εργάζεται στο εργαστήριο της επισιτιστικής μονάδας ή αυτοτελή μονάδα αρτοποιίας ή ζαχαροπλαστείο, επιμελείται και οργανώνει τη λειτουργία του αρτοποιείου – ζαχαροπλαστείου ή Επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών συστηματοποιημένου επισιτισμού (catering), προετοιμάζει, παρασκευάζει και παραθέτει τα επιδόρπια και τα προϊόντα άρτου για μικρές και μεγάλες ομάδες ατόμων σύμφωνα με τις καθορισμένες προδιαγραφές ποιότητας της επισιτιστικής μονάδας και τα προβλεπόμενα επίπεδα υγιεινής.

Μαθαίνω

Παραγωγή προϊόντων άρτου, αρτοπαρασκευασμάτων και αρτοσκευασμάτων

  • Παρασκευάζουν το μείγμα ζύμης για προϊόντα άρτου, αρτοπαρασκευασμάτων και αρτοσκευασμάτων
  • Τηρούν τους κανόνες που αφορούν την αναλογία συστατικών και τις τεχνικές ανάμειξης
  • Ελέγχουν τη συνεκτικότητα του μείγματος ζύμης
  • Μορφοποιούν τη ζύμη μέσω κοπής – ζυγίσματος
  • Σχηματοποιούν τη ζύμη ανάλογα με το επιθυμητό αποτέλεσμα
  • Παρασκευάζουν άρτο (ψωμί), αρτοπαρασκευάσματα (ελιόψωμο) και αρτοσκευάσματα (κουλουράκια).
  • Προσθέτουν υλικά στο τελικό προϊόν
  • Διακοσμούν το τελικό προϊόν
  • Μετατρέπουν, μέσω ψησίματος, το διαμορφωμένο υλικό σε προϊόν προς κατανάλωση
  • Ελέγχουν τη διόγκωση του προϊόντος

Παραγωγή ειδών ζαχαροπλαστικής

  • Δημιουργούν το μείγμα ζύμης για προϊόντα ζαχαροπλαστικής
  • Τηρούν τους κανόνες που αφορούν την αναλογία συστατικών και τις τεχνικές ανάμειξης
  • Ελέγχουν τη συνεκτικότητα του μείγματος ζύμης
  • Μορφοποιούν τη ζύμη μέσω κοπής – ζυγίσματος
  • Δημιουργούν φύλλα, από τη ζύμη, μέσω εργαλείων για τη δημιουργία διαφόρων τύπων φύλλου και σφολιάτας
  • Παρασκευάζουν τα υλικά και τα μείγματα που θα χρησιμοποιηθούν στα είδη ζαχαροπλαστικής
  • Σχηματοποιούν κατάλληλα τα είδη ζαχαροπλαστικής
  • Αναλαμβάνουν το γέμισμα (κρέμες, σαντιγί) ειδών ζαχαροπλαστικής
  • Διακοσμούν τα είδη ζαχαροπλαστικής
  • Μετατρέπουν, μέσω θερμικής επεξεργασίας, το υλικό σε προϊόν έτοιμο προς κατανάλωση
  • Ελέγχουν τη διόγκωση και την αφυδάτωση του προϊόντος

Οργάνωση και διαχείριση του αρτοποιείου – ζαχαροπλαστείου

  • Κοστολογούν τα προϊόντα που παρασκευάζουν
  • Επιλέγουν τρόπους παρουσίασης και προώθησης των προϊόντων που παρασκευάζουν
  • Ορίζουν τις προδιαγραφές αποθήκευσης και διαχείρισης των υλικών
  • Συλλέγουν προσφορές για προμήθεια υλικών
  • Παραλαμβάνουν κατόπιν ελέγχου τα υλικά που θα χρησιμοποιήσουν
  • Παρακολουθούν τα αποθέματα της αποθήκης
  • Οργανώνουν την παραγωγική διαδικασία
  • Εφαρμόζουν κανόνες υγιεινής και ασφάλειας
  • Ελέγχουν τον εξοπλισμό και τα εργαλεία
  • Φροντίζουν για την καθαριότητα και τακτοποίηση του εξοπλισμού

Μαθήματα

Α’ & Β’ Εξάμηνο

Γαλλικά Ι
Ζαχαροπλαστική τέχνη Ι
Στοιχεία μαγειρικής (catering) Ι
Υγιεινή και ασφάλεια
Τροφογνωσία
Πρακτική εφαρμογή στην ειδικότητα
Γαλλικά ΙΙ
Ζαχαροπλαστική τέχνη ΙΙ
Στοιχεία μαγειρικής (catering) ΙΙ
Βασικές αρχές διατροφής
Διαχείριση πρώτων υλών Ι (F & B Management I) – Έλεγχος Εμπορευμάτων

Γ’ & Δ’ Εξάμηνο

Αγγλικά Ι
Ζαχαροπλαστική τέχνη ΙΙΙ
Διαχείριση πρώτων υλών ΙΙ (F & B Management II) – Κοστολόγηση παρασκευασμάτων
Αρτοποιητική τέχνη Ι
Οργάνωση και λειτουργία αρτοζαχαροπλαστείου
Αγγλικά ΙΙ
Ζαχαροπλαστική τέχνη IV
Αρτοποιητική τέχνη ΙΙ
Βιώσιμη ανάπτυξη στον τουρισμό
Πρακτική εφαρμογή στην ειδικότητα

Επαγγελματική Αποκατάσταση

  • Ανεξάρτητες επιχειρήσεις αρτοποιίας – ζαχαροπλαστικής, μικρές ή αλυσίδες (Αρτοποιείο, Ζαχαροπλαστείο)
  • Τμήματα ή εστιατόρια αρτοποιίας – ζαχαροπλαστικής: Ξενοδοχειακών επιχειρήσεων (ξενοδοχεία, βίλες), Ανεξάρτητων επιχειρήσεων, όπως ταβέρνες, Κατασκηνώσεις αναψυχής (camping, παιδικές κατασκηνώσεις), Κρουαζιέρας (μεγάλα πλοία, κότερα), Επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών συστηματοποιημένου επισιτισμού (catering)
  • Βιομηχανία τροφίμων: Εργαστήρια ζύμης, Εργαστήρια σιροπιαστών, Εργαστήρια γλυκών αλειμμάτων (μαρμελάδα, πραλίνα)
  • Τμήματα εστιατορίων αρτοποιίας – ζαχαροπλαστικής φορέων – ιδρυμάτων, όπως Πανεπιστήμια, Κοινωφελείς οργανισμούς, όπως νοσοκομεία, οίκους ευγηρίας, σχολεία, βρεφονηπιακούς σταθμούς, οικοτροφεία, συσσίτια δήμων-εκκλησιών-ΜΚΟ, ένοπλες δυνάμεις
  • Εστιατόρια αναμονής ή προετοιμασίας μεταφορικών μέσων: Lounges αεροδρομίων, τρένων και πλοίων
  • Ως ελεύθερος επαγγελματίας

Κλείσε μια προσωπική ξενάγηση στο IEK ALTO!

We aren’t able to process your payment. Please, try again.
Το ραντεβού σας επιβεβαιώθηκε
Ο αριθμός της κράτησής σας:
ADD TO iCAL CALENDAR

Μετάβαση στο περιεχόμενο